Φωτογραφίες από τα βιβλία μου και την 'Αμυγδαλιά'

Όλα τα βιβλία της Τ. Μπούτου, επιλεγμένα τεύχη από τα Πειραϊκά Γράμματα, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις, βραβεύσεις κ.α

.

.

.

Μικρό απόσπασμα από το νέο μου βιβλίο «Η Κίνα του 1978, Το μεγάλο ταξίδι της ζωής μου», από τις εκδόσεις Vivliologia (2015)

Κριτικές και αναφορές στο έργο της Τούλας Μπούτου

δείτε κι άλλες κριτικές εδώ

.

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Κυριάκος Βαλαβάνης για την Τούλα Μπούτου


Κυριάκου Βαλαβάνη «Άνθρωποι του Εμείς»
Από χώρους: Εκκλησίας – Πολιτικής -  Παιδείας –
Γραμμάτων και Τεχνών -  Βιομάχης και Βιοπάλης
(Αθήνα, 2012)


ΜΠΟΥΤΟΥ – ΣΟΥΒΑΛΙΏΤΟΥ ΤΟΥΛΑ

Ένας Σπουδαίος ΑΝΘΡΩΠΟΣ και σεμνός Λειτουργός της Ιατρικής, της Επιστήμης, του Πνεύματος και της Τέχνης, με ξέχωρη χάρη και βιωμένο στοχασμό, επεστράτευσε κάθε ανάσα πνοής από την πνοή της και με τεκμηριωμένη γνώση και γνώμη ανέλαβε με ιστορική συνέπεια, ουσία και σκέψη, να υπηρετήσει έναν κόσμο που τον λασπώνουν και λασπώνεται.
Με όλες τις δυνάμεις της σαν Ιατρός, Ποιήτρια, Θεατρική συγγραφέας, Διηγηματογράφος, Αρθρογράφος, Μυθιστοριογράφος και κυρίως σαν Άνθρωπος του «εμείς» και με τον τρισδιάστατο ρόλο της να μοιράσει το μερτικό της αγάπης της σε χώρους ευθύνης που είχε, φυλαγμένης με ευλάβεια και διακριτική ενέργεια, ηθική βαρύτητα, γοητεία, άδολη αγάπη και αθόρυβη, θριαμβική παρουσία και μυσταγώγημα.
Ανανεωμένη μέσα στους αγώνες, με διακριτική μεθοδικότητα και διείσδυση, δε φείδεται ουδενός και με τις προσωπικές υπερβάσεις της και εσώψυχες εκρήξεις της ατένισε, αντιστάθμισε και αντιστάθηκε στις ανέντιμες κηδεμονεύσεις, στους πνευματικούς βανδαλισμούς, στα εγωκεντρικά συμφέροντα, τη βία, το έγκλημα, τη διαφθορά, την ηθική σήψη και ό,τι διακυβεύεται, στη δικτατορία των απαιτήσεων και στο άδειο παρόν μας των εφιαλτικών παροργήσεων και σεισμού ιδεών.
Σε αυτόν τον κατακλυσμό των συναισθημάτων, όπου λείπουν οι αξίες και αρχές, το βαρύ πνευματικό χρέος, η συνειδησιακή πάλη, ο δρόμος της καρδιάς, η αντιπαλότητα των αξιών, σε όλα αυτά άνοιξε ο νους φτερά και το προνοιακό ενδιαφέρον, η αγωνία της αναζήτησης, έκαναν τη θέληση γροθιά και με αυτήν έσπασε τη μάσκα της οδύνης, ξεσκέπασε τον κόσμο των πλανών και αντεγκλήσεων. Απεκάλυψε αυτούς που ευνουχίζουν τη θέληση και πραγματώνουν πανουργίες, δολιότητες, άστοχες παρεμβάσεις και «νομιμοποιούν» περιθωριοποιημένες ευθύνες ή ινδαλματοποιούν εύφλεκτη ύλη παρωδίας της δίκης ή έναν κόσμο μεταμφιεσμένο.
Αυτή η νοσταλγός της ζωής, διαπραγματεύεται αυτή την ώρα που λείπει η κρίση και η αγωνία της αναζήτησης, στεγάζει τα κουρασμένα όνειρα, και, σε αυτό το απόσταγμα των διεργασιών, ανοίγει αλάθητους δρόμους νομοτέλειας, δικαίου και ήρεμης ηθικής αξιοπρέπειας.
Έτσι σε είδαν τα μάτια της ψυχής μου, ιδανική Φίλη και Άνθρωπε.


Ο Κυριάκος Βαλαβάνης είναι συγγραφέας, κριτικός λόγου και τέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου